Mr Vee....... tiga tahun kemudian

20 March 2015

Hai semua orang..
aku lupa aku ada blog
blog ni pun lupa dia ada tuan agaknya
last entry tiga tahun lalu woi.. hahah 
entri pasal MR vee.. 

seiring peredaran dunia serba canggih blog pun lupa update,
aku lebih aktif kat FB, IG, twitter.. mengikut peredaran zaman katanya kan..

takda apa sangat perkembangan terkini,
badan makin kembang yes,
habis belajar, dapat kerja, tukar kerja, pegi bercuti, macam orang normal yang lain kahwin je tak lagi hahaha, sapa ada friend kat FB tau lah perkembangan ye dak..

saja nak update pasl Mr Vee sebenarnye.. lama dah nak update asyik tertangguh...
dua tahun tertangguhnya woi.. macam ada orang kisah je kan..

hidup aku dah sebati dengan MR Vee, kekasih cerah ku haha..



gmbar baru nah compare la gambar ni dengan gambar entri lepas  berapa banyak dia membesar, jari pun dah kembang tahu? haha kbai


nah lagi
dan lagi


macam-macam jadi suka duka ada dengan Mr Vee ni, ada masa aku cerita lain entri , itu pun kalau aku rajin lagi nak update hahah dua tahun lagi mungkin.. macam-macam jadi apa pun yang pasti, ada Mr Vee, selain I am more bright physically, I am more bright mentally,
yes.. aku seorang yang positif sejak ada Mr vee, dulu pun positif juga, tapi sekarang lebih lagi, aku ada tulis dekat FB kenapa aku positif nah kalau rajin pergi baca "I have vitiligo and this is my story"

ye Mr Vee a.k.a Vitiligo, kebanyakan orang yang hidap sakit ni, tak sakit pun fizikal, sebaliknya mental/emosi, emosi tergangu bila lain dari orang lain, kena  buli, kena pulau dengan orang,
rasa rendah diri, sebab apa rasa rendah diri, sebab bila dekat public orang pandang, orang tengok dengan pandangan pelik, dengan cakap-cakap belakangnya, buli emosi tahu? ye zaman milenium ni pun masih ada manusia-manusia macam ni.. 

siapa tak tahu .. nah baca apa berita harian cerita pasal vitiligo

vitiligo ni sakit tang fizikalnya bila kena panas, kulit adalah sangat sangat sangat sangat sensitif, kau nampak tak berapa banyak sangat aku tu? ha nampak tak sensitifnya, tak boleh kena panas sangat, kulit dah menipis, piknik tepi pantai adalah sangat ditakutkan, tapi aku redah je hahaha, lepas tu tanggung kulit yang burn macam udang kena bakar. itu je sakitnya.. yang lain we are perfectly ok..

muka burn balik dari teluk batik haha..

aku tak tahu orang lain yang ada Mr Vee macam mana, tapi aku, aku OK, sangat OK
aku tak kisah, ada Mr Vee, aku rasa aku normal macam orang lain, bezanya aku pada luaran, aku 'terlebih' aksesori, pernah doktor offer ubat dekat aku untuk vitiligo, tapi aku tak nak,, aku tak sakit buat apa makan ubat.. aku cakap dengan doktor 'to be very honest I don't really mind, I am ok with it'
sampai sekarang masih belum ada ubat untuk vitiligo, ada la ubat yang berkesan untuk setengah orang, tapi setengah orang tak bekesan, masih di peringkat try and error ubat2 ni. so aku pilih untuk tak makan ubat atau buat apa-apa treatment.

aku besyukur sangat-sangat aku dikelilingi orang-orang yang sangat menyokong, sangat positif,
ye sebab tu aku tak kisah aku ada Mr Vee, ye kawan-kawan, orang yang ada vitiligo memerlukan sokongan moral, perhatian dan kasih sayang, aku besyukur orang sekeliling aku sangat positif! yang negatif tu ada tapi tak sekuat yang positif!
keluarga, kawan-kawan, rakan sekerja,  semua ok.. tak pernah sekali aku dipinggirkan sebab ada vitiligo, siapa kata zaman millenium dah takda manusia-manusia macam ni?

mungkin aku jenis memang yang tak ambil kisah apa orang nak cakap pasal aku, eh kalau kita ambil kisah pasal apa orang cakap pasal kita, kita tak keluar rumah tahu?
sibuk fikir orang kata apa, macam mana baik, macam mana sempurna, macam mana cantiknya kau, tetap ada orang kata, apa entah lagi kalau kau serba kekurangan lagilah orang kata. so abaikan..

korang tahu macam mana aku handle pandangan-pandangan negatif orang sekeliling?

setiap kali orang pandang pelik, lagi aku tunjuk aku punya vitiligo,
"yes i have vitiligo so what?" pandang muka2 orang yang pandang pelik tu dengan muka ni lepas tu kau senyum
apa-apa pun jangan lupa senyum ye kawan-kawan, kerana senyum tu menarik aura positif.
bersangka baik dengan semua orang, tidak semua orang adalah negatif tahu? sepanjang 6 tahun aku dengan Mr Vee, hanya dalam 20% orang yang negatif sekeliling aku, negatif dalam erti kata lain pandang serong terhadap aku. nampak tak bila kita buang pemikiran negatif kita menarik aura positif orang lain?

kepada kawan-kawan vitiligo sekalian, angkat kepala... tengok orang sekeliling, ramai orang sayangkan anda.. senyumlah dan terus positif! 

ingat jangan lupa senyum! ini nama dia senyum senget kbai




p/s: banyak pulak aku rasa aku membebel... macam ada orang kisah.. ok lah jumpa next entri.. (mungkin dua tahun lagi XDD)










teman baru tak berapa nak baru - MR. VEE

14 March 2012

salam...
alahai lamenye lah tak menghupdate blog..
takde kekuatan nak menaip la..
bizinye lg...
i'm still a student.. dalam mase yang sama aku kerja jugak... bizi lah..

hmm tetibe ade kekuatan lak nak tulis pasal teman baru aku ni ha.. MR.Vee korang tak nak tau pun takpe aku nak cite jugak hak hak..

amaran:: entri ni akan jadi sangat panjang nak tau cerita sebenar baca dari awal sampai habes ye kengkawan

nak kata baru kenal MR. vee ni tak lah jugak... sebab MR.vee ni member rapat akak aku lame dah.. cuma penghujung tahun 2011 aku mule rapat dengan MR.vee ni.. dari 2010 lagi Mr.vee ni dah dok usya2.. kebelakangn ni pulak makin mesra hoho... itu yang baru tak berapa nak baru tu

di awal perkenalan je.. Mr.vee dah hadiahkan aku tanda cinta dekat kawasan sekitar leher aku...
tanda cinta sekitar kawasan leher.. hanya permulaan je diikuti pulak lepas tu kawasan2 badan yang lain...penghujung tahun lepas MR.vee hadiahkan pulak tanda cinta menghiasi jari2 kanan aku...
yang bestnye... tanda cinta dr MR vee ni.. makin lame makin membesar.. dan takkan hilang sama sekali dan ianya bersifat kekal..






haa korang pikir ape?

relex kengkawan.. aku masih waras.. aku masih menjaga tatasusila aku.. cuma aku tak boleh nak mengelak bila Mr Vee hadiahkan aku tanda cinta yang kekal dekat kawasan badan aku.. Mr Vee yang aku maksudkan Mr.Vee ni - vitiligo... .. name manjanya aku bagi Mr.Vee... ye die lah teman aku sejak 2 tahun kebelakangan ni dan akan terus menemani aku sepanjang hayat aku..

macam aku bagi tau tadi.. aku kenal Mr.vee dari kakak aku.. genetik barangkali.. as far as i know bila seseorang tu dah berteman dengan Mr.Vee you can't get rid of it.. there is no cure. aku pergi jumpa doktor pun doktor tak boleh nak buat apa... die bagi aku ubat gatal je..ubat gatal je??
 masalahnye mende alah ni tak gatal pon... aku tak rasa ape2 pun dekat kulit ni.. tau2 je dah dapat 'hadiah' dekat kulit ni ha..

kalau korang nak tau pasal lg pasal Mr.vee ni klik sini  tak pun klik kat link atas yang aku highlight kn nama Mr.vee tadi ..nak tau macam mana ghopenye orang yang berteman dengan Mr.vee ni klik sini <<<   kalau korang klik sini nanti keluar ar macam mana ghopenye.. Micheal Jackson pun ade... MJ dulu putih sebab nia ea?



aku rasa nak kata Mr.Vee ni penyakit tak jugak bukan penyakit pun tak jugak... maybe skin disorder?
Mr.Vee tidak lah menyebabkan aku rasa sakit ke ape ke dekat kulit.. cuma menyebabkan kulit tu menjadi sensitif.. terasa nipis pun ada...permulaanya hanya tompok kecil je yang muncul lama2 jadi besar.. it's depend on people yang ada disorder ni.. setengah orang tompok tu tak membesar pun dan tak merebak... setengah orang mende tu merebak habes keseluruhan badan and muka.. macam kakak aku dulu mula2 kecik je... sekarang dah habes putih melepak dah die... kalau korang rajen tengok ah kat album family kat FB aku cari akak aku yang agak putih melepak berbanding adek beradek lain...

bila tau aku start dapat tanda cinta dr Mr. Vee ni akak aku cakap kat aku "seksa aku dah lepas.. ang le pulak lepas ni"  seksa? ye kenapa akak aku kata seksa?
kalau korang nak tau Mr Vee takdela sebab kan sakit tetapi ia bagi effect dekat psikologi, emosi.
kenapa dekat psikologi? kenapa dekat emosi? ye la bila korang pelik dari orang lain.. ada tompok2 aneh dekat muka, dekat tangan... orang tengok mesti pelik kan? time tu la rase down.. bila kita pelik dari orang lain.. tambah down bila orang yang tengok siap mengutuk pulak lagi...

aku ingat lagi masa akak aku mula2 kena mende ni..aku pun kecik lagi mase tu sekolah rendah lagi kot... wah ade jugak mulut2 yang macam longkang berbunyi... dekat tempat kerja akak aku mase tu ade orang siap panggil dia si tompok pastu buat2 bunyi panggil kucing pulak.. ish ish memang ah macam  ciii..lake je mulut an...  sedikit sebanyak terusik jugak emosi kan kalau macam tu...

untuk kes aku

tipu la maksudnya kalau aku cakap aku suka Mr Vee hadiah kan aku tanda2 cinta ni
tipu la maksudnya kalau aku cakap sikit pun aku tak rasa down bila ada tompok2 aneh kat kulit aku
ye mula2 memang agak down jugak la... bila tompok mula muncul dekat kawasan sekitar leher and sama waktu dengan nya  aku ok lagi... selagi menda ni tak muncul kat muka aku ok je.. bila tompok mula muncul dekat jari2 aku mula2 ok lagi.. lama2 menda ni makin membesar... orang sekeliling pon dah start tanya... "ishhh kenapa tangan tu?" "kena minyak panas ea?"

tanda cinta dari Mr. Vee. yang aku boleh tunjukkan dekat part lain takkan nak tunjuk pulak kan?

 
sekali dua takpe la lagi... bila orang  tanya banyak2 kali aku pun tak larat nak explain dah sebab apa... kadang2 kalau orang tanya sebab minyak panas ke aku iye kan aje... haa dah start nak rasa down dah.. aku pikir sementara dekat jari ni baru tompok2 kecik je yang muncul orang pandang pelik.. macam mana nanti bila da start muncul dekat kawasan muka? tambah2 pulak ni ada ura2 Mr Vee nak hadiahkan aku permanent white eye shadow.. ha ok mula rasa down... kalau dia bagi dua2 sekali eyeshadow takpela ni sebelah je... . wat masa ni permanent white eyeshadow ni tak nampak sangat lagi tambah pulak aku pakai spek takde la nampak sangat...ok down buat seketika.
itu belum masuk part fikir ade orang nak ke tak dekat orang macam aku lagi ha...
 untuk tahun2 mendatang i might not be the same as who i am right now... ye la akan mendatang makin banyak lagi tompok2 ni... ok down lagi


tapi bila fikir balik sampai bila nak down? peduli ape orang nak cakap.. peduli ape orng pandang.. biarkan.... let's be positif naimah... kau bukan kena sakit kronik pun.. bukan kanser pun... ada orang yang kena kanser.. sakit lebih teruk.. ape lah sangat kalau setakat sakit kulit kan... mari kita positif..
teringat kata2 masa pergi BTN dulu..  "kalau kamu fikir benda tu positif positif la benda tu kalau kamu fikir negatif negatif la benda tu" so mari kita berfikiran positif...
tompok2 putih ni just a piece of art je dekat kulit aku ni.... jadi masa akan datang even ia muncul dekat muka sekali pon it's just part of art. let's think like that...


satu ayat yang memberi kesan yang aku baca dari buku "chicken soup for the soul"<<< buku ni sangat terbaik... ni aku melayukan ayat tu

KALAU KAMU TAK SUKA SESUATU.. TUKAR JE.. KALAU TAK BOLEH TUKAR... TUKAR CARA KAMU BERFIKIR TERHADAP SESUATU TU...


p/s:lepas ni korang akan selalu baca la pasal Mr vee ni...

p/ss: apesal tangan aku menggigil masa tulis entri ni?

p/sss: anyone yang ade kenalan or sedare mare same with me?

p/ssss: eh seronok pulak buat p/s banyak2 kali macm bro ni hak hak

azam

04 January 2012

salam..
entri pertama untuk tahun 2012...
what dah 2012 dah??

bertenang - tenang tak terlambat lg kot nak ucap haapy new year.. hak hak hak rilex la der raye pon sebulan.. ni baru hari ke-4 2012 hik hik.. happy new year korang

becakap pasal tahun baru.. semue orang sebok nak ade azam ini nak ade azam itu.. yang tahun sudah2 dah tercapai belum nak ade azam baru?
 oo oo aku tak pernah letak specific azam tiap2 tahun...
azam tak semestinye setiap kali tahun baru je kan.. hari2 pon boleh ade azam..
macam.. 'hari ni aku berazam untuk pegi exercise untuk menghilangkan lemak2 tepu' #yang tu kire azam tak? haha..

kite sepatutnye berazam setiap hari.. untuk menjadi lebih baik dari semalam.. supaya hari esok lebih baik dari hari ini... tapi takde le aku kate salah untuk berazam setiap tahun.. tapi pastikanlah ape yang diazam kan tu tercapai.. kalau tak tercapai hampir2 pon ok da.. jangan la letak azam je tapi takde usaha nak capai.. tak gune letak azam macam tu der.. jadi zam zam ala kazam je der.. XD

ohh dah 2012 dah kan kejap je mase berlalu... 2012 bermaksud umur aku akan mencecah angka 3 dibelakangnye.. masih ingatkah korang entri ini.. berjayakah aku memecah tradisi? haa pengsan sekejap.. tunggu dan lihat jela.. kita hanya mampu merancang DIA yang menentukan

ape2 pun semoga hari2 yang mendatang akan menjadi lebih baik dari hari ini..

happy new year once again ebribady!! ^^,


p/s.. yeay da tukar layout baru (tepok tangan untuk diri sendiri.. upah choki2 untuk diri sendiri) kredit to abam panda untuk tutorial butang like fb.. senang je nak ikot untuk orang yang tak tau pape cam aku huhu..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...