dahulu dan sekarang......

31 May 2010

Remaja Dulu vs Remaja Kini
www.iluvislam.com
Oleh: Hudaukhwah
Editor: RosNiza Abdullah



Remaja dahulu...


Abbas: Assalamualaikum!
Umair: Waalaikumussalam!
Abbas: Anta tengah buat ape tu?
Umair: Oh, ana tengah cube nak fahamkan satu ayat dari surah As Soff ni... Anta tahu tak sape2 yang lebih a'rif tentang ni...
Abbas: Ha!! Ape kate anta tanye Ustaz Hassan...


Remaja Kini...

Titt..titt..titt..
Amir: Wei.. Pick!! Ko tengah buat ape tu??!!
Syafiq: Haha... Ko ni buat tak tahu plak...
Amir: Tengah layan awek la tu...
Syafiq: Ha!! kau memang kawan sejati aku...
Amir: Wei... Pick!! Takkan kau seorang je ade awek... aku nak gak!! Tak 'cool' la muka 'handsome' tapi takde awek...
Syafiq: Ha.. takpe-takpe... Nanti aku suruh awek aku carikan untuk kau...




Remaja Dahulu...

Ammar: Assalamualaikum.. Tuan!! Saya nak daftar untuk sertai peperangan yang akan datang..
Tuan Khalid: Waalaikumsalam! Berapa umur anta??
Ammar: 15 tahun..
Tuan Khalid: Ana minta maaf sangat sebab anta masih belum cukup umur untuk sertai peperangan...
Ammar: Ala... Tolonglah Tuan... Ana merayu!!
Tuan Khalid: Maaf la dik... Ana tidak boleh terima anta...
[di tebing sungai]
Ammar:  ......
Hussein: Salam, Ammar! Kenapa anta menangis ni??
Ammar: Ana tidak diterima untuk sertai perperangan...
Hussein: Takpe... Anta bersabarlah... Ana yakin sampai masanya nanti anta akan diterima, InsyaAllah....


Remaja Kini...

Arif: [menyanyi]
Juri: Maaf Arif anda tersingkir...
[di rumah]
Bang!!
Arif:.......
Akil: Ee... Apahal mengamuk tiba-tiba ni??
Arif:........
Akil: Ooo.. Kau tersingkir dalam uji bakat AF9 ye?!!
Arif:.......
Akil: Ala.. Takpe, tahun ni bukan rezeki kau, tahun depan cube la lagi...




Remaja Dahulu...


[Maghrib]
Allahuakbar!! Allahuakbar!!...
Ibrahim: Eh dah azan la!! Jom, cepat..nanti lambat... Kene masbuk pulak..
Hamzah: Eh ha'ah la... Kejap-kejap, tunggu ana...

[Sebelum Subuh]
Hafiz: Ahnaf! Bangun! Anta nak qiam tak??
Ahnaf: MUAAH!(menguap).. Sekarang pukul barape??
Hafiz: Pukul 5..
Ahnaf: Ha?!! Kan ana suruh kejut pukul 4, nape anta tak kejut ana..
Hafiz: Maafla Ahnaf... Ana pun baru je bangun ni.. Takpe, masih ade mase lagi..
Ahnaf: okey...
.


Remaja Kini...

[Maghrib]
Allahuakbar!! Allahuakbar!!
Alif: Eh dah azan la... Takpe la sikit je lagi cerita ni nak habis..
Ayah: Alif, ko nak ikut pergi surau tak??
Alif: Err... Kejap lagi la, ayah pergi la dulu...
Ayah: Hai engko ni... Takkan tiap-tiap hari nak masbuk, asyik dengan cerita kat TV tu..
Alif: Ye laa..

[Subuh]
Zzzzzzzzzz......
Mak Mah: akim!! Bangun!! Ko da solat subuh ke belum??
Hakim: MUAAH!!(menguap).. Ngantuknye!! Ala,mak baru pukul 6.. Subuh habis pukul 6.59..
Mak Mah: Pukul 6 ape bendenye?!!! Sekarang dah pukul 7.30 la.. Bangun!!!!
Hakim: MUAAH!!(menguap).. Ye laa...





Remaja Kini...


Remaja...
Dimanakah mereka??
Dimanakah mereka ketika ini??
Yang dimana pada suatu hari nanti,
Kan mentadbir dunia ini,
Suatu hari nanti...


Remaja kita,
Telah ditipu dunia yang fana,
Lalai dan leka,
Dari mengingatiNya...


Hancurlah dunia!!
Hancurlah Islam!!
Jika dirimu sebegini rupa,
Remaja Islam kini,
Hubbu dunia bermaharajalela,
Hubbu akhirat kau palingkan,
Dihanyut ombak penipuan,
Oleh manusia bertopengkan syaitan...


Duhai remaja...
Bangunlah,
Bangunlah remaja,
Dari tidurmu yang lagha,
Ayuh bangunlah,
Ayuh kembalilah,
Ke pangkal jalanNya,
Ayuh!!
Lahirkanlah generasi dahulu..


Insaflah!!
Ayuh bangkitlah!!
Engkau harapan dunia,
Tegakkanlah sinar harapan..


AYUH!!
Bangkitlah remaja harapan dunia,
Buktikanlah keluhuranmu,
Buktikanlah,
Generasi dahulu,
Telah kembali,
Bebaskanlah dirimu,
Dari kejahilan yang membelenggu,
Ayuhlah remaja!!
Kita berjihad di medan ujian,
Sanjunglah panji-panji keimanan,
Kerana disana menanti syurga idaman,
Duhai Remaja Harapan.




Glosari:
1) Hubbu = Cinta
2) lagha = Lalai









p/s: renugan kite bersame..
banyak info bley dpat kat sini.. www.iluvislam.com untuk makanan rohani kite... kite sebok bagi makan dekat jasmani, rohani macam mane?
jom kite cari makanan untuk rohani (n_n)

eeeeew masam lah!!

30 May 2010

pernah tak kite terfikir, ade tak kebaiakn pade sesuatu yang pahit tu??
pernah tak kite terfikir, ade tak kebaikan pade sesuatu yang masam tu?
pernah tak ite terfikir, ade keburukan tak disebalik sesutu yang manis tu?
hmmm
hakikatnye yang pahit itu la penawar..
sebagai contoh ubat or herba2 mahupun jamu2 kan pahit tu? walaupun pahit kan penawar pade penyakit..
walaupun pahit kan boleh awet mude.. kite tak nak awet mude??
tak semuenye yang pahit itu pahit, tpi tengoklah disebalik pahit tu ade kebaikan tak..
macm lah jugak kite dalam hidop...
tak semuenye kenangan pahit itu mendatangkan pengalaman ngeri buat kite.
sekurang kurangnye pengalaman pahit tu kite jadikan pengajaran supaye tak di ulang lagi mase depan nanti.. hmm ade kebaikan disebalik yang pahit..
hmm kite suke manis2, ish2 bahye tuh bley kne diabetis..
hmm tgok ape yang kite suke tu ade kesan sampingan nye jugak...
ape yang kite tak suke tu lah ade kebaikanye..
tak semua ape yang kite suke tu baik untuk kite
tak semua yang kite tak suke tu tak baik untuk kite

ape yang aku membebel ni?
hmm bukanlah ubat bukanlah jamu yang ingin aku perkate kan disini
ataupun bukanlah pengalaman pahit atau manis
ape yang aku ingin katekan disini ialah
"eeeww masamlah"

hmm itulah riaksi pertame aku bile akak aku pelawe makan yogurt.
memang yogurt tu masam... ish ish ish tak sedap pon..
hmm tapi akak aku kate, kalau lah kite tahu ape kebaiakn disebalik yang masam tu tak fikir
da masam2, tu telan je..

yeee
itulah yang aku ingin perkatekan disini.. kebaikan disebalik yang masam.. kebaiakn yogurt!!
huhuhhuhu.. bile akak aku kate ade kebaikannye make aku pun mencari cari lah di alam maya
nah terbukti hasil pencarian aku yang temukan dekat sini.. ade cerite kebaikan yogurt tuh..kesian kat aku
baru tau ade kebaiakn rope ropenye yogurt ni...
hmmm tetibe aku jatuh chenta lak ngan yogurt ni..
ye sejak tu aku suke makan yogurt ye.. baik untuk diet kate akak aku..
di dalam yogurt tu terkandung bakteria baik yang membantu sistem pencernaan kite..
yee memang betolll.. lancar pencernaan..

kalau ade yang ase nak diet tu yogurt baik untuk diet..
ceyes aku makan yogurt pagi... petang baru aku terase nak makn..
hmm kan baik untuk diet.. diet kne lah cre yang betol yer.. jangn tahan makn yer.. aku bkn tak mo mkn tapi tak teerase nak makn. huuhuhu..

terime kasih la dekat akak sye yng pelawe mkan yogurt...
hmm kalau tak tade lah jatuh chenta ngn yogurt ni....
yogurt ohh yogurt...

masih ku rasa hangat kasih mu.. abah~~

28 May 2010

hayati lirik lagu ni.. sayangilah ayah, abah, papa, baba, dady, or ape sje panggilannyer.. hargailah dan sayangilah mereka selagi mereka masih ada...kepada yang telah tiade AL-FATIHAH untuk mereka....
 lyan vdeo ni




AYAH


ketika berjauhan masih ku rasa hangat kasih mu ayah

betapa ku rindukan redup wajahmu hadir menemani ku

terbayang ketenangan yang selalu kau pamerkan

bagaikan tiada keresahan

walau hati mu sering terluka

tika diri ku terlanjur kata

tak pernah sekali kau tinggalkan diri ku sendirian

ketika ku dalam kedukaan kau mendakap penuh pengertian

disaat diri ku kehampaan kau setia mengajar ku erti kekuatan

terpancar kebanggan dalam senyum mu melihat ku berjaya

bila ku kegagalan tak kau biarkan aku terus kecewa

dengan kata azimat engkau nyalakan semangat

restu dan doa kau iringkan

walau hati mu sering terluka

tika diri ku terlanjur kata

tak pernah sekali kau tinggalkan diri ku sendirian

ketika ku dalam kedukaan kau mendakap penuh pengertian

disaat diri ku kehampaan kau setia mengajar ku erti kekuatan

terbayang ketenangan yang selalu kau pamerkan

bagaikan tiada keresahan

walau hati mu sering terluka

tika diri ku terlanjur kata

tak pernah sekali kau tinggalkan diri ku sendirian

ketika ku dalam kedukaan kau mendakap penuh pengertian

disaat diri ku kehampaan kau setia mengajar ku erti kekuatan

tak dapat ku bayangkan hidup ku ayah tanpa kau disisi

semua kasih sayang yang kau curahkan tersemat dihati...



AL - FATIHAH..

MAT DESA @ AHMAD B MOHD YUSOF

5 februari 1947 - 19 september 2000

~ima sayang abah~


saye budak baru belajar..

25 May 2010

yer saye kan  kan baru melibatkan diri dalam dunie blog ni jadi ,masih lagi belajar... jadi mane2 yang salah tolong la tunjukkan yer
terime kasih la kepade mereke ini ARC13 , JEJAKTREND   sebab banyk bagi tutorial kat blog diorang sal blog ni  credit lah untuk mereke ini.. huhuhu akan terus mempertingkat lagi blog memblog ni yer...
support la sye  dngan tinggalkan komen anda about my blog..
trimas kawan2 (n_n)

~~meh - meh meh belii due sehinggit due sehinggit due sehinggit!!!!

24 May 2010

huhuhu ape kah??
hmm sesaje menekan keybrd buat entry baru.. mengisi mase lapang jage kedai orang huhu (kerje ar) teringat upin n ipin punye diolog tu "meh - meh beli due sehinggit due sehinggit due sehinggit!!"
[ google image]

aku nak jugak jerit jerit macam tuh tarik pelanggan
tapi pe plak orng kate?? 'harusla gile dak ni jerit2 kat mall ni ingat pasar malam ke??'
jadi untuk mengelakkn orng kate aku gile tidak lah aku berbuat sebegitu rupe..
kelakuan haruslah seseuai dengan keadaan yer..

di sini tempat keje ku ini ayat2 yang sesuai semestinye 'ye kak selamat datang, tengok baju kak, tudung siti ade, kain pario ade, baju kurung ade mcm2 ade tgok2 kak' dan haruslah mengiringi perjalanan pelanggn keluar dari kedai yer sambil tersenyum sampai telinge ' terime kasih kak datang lagi'
hmm da expert da ayt ni hari2 ulang bende yang same.. huhuhu (n_n)

harusla yer bebrbuat sebegitu rupe.. dlam berurus niage remember one thing 'customers always right' hmmm tetibe teringat
ade la suatu hari tu aku berkunjung ke satu kedai,
kedai jual brng2 pompuan kan, ngn hiasan la bagai,
tetibe aku menjadi saksi satu peristiwe pelanggan kne marah ngan pkerje kedai..

sesedap bahase jer pekerje kedai tu nk marah pelanggn ni..
ade la rmbut palsu kat situ da tulis da 'don't try' tpi pelanggn ni g try jugak...
hmmm pe lagi makanye marah la si pekerje ni tadi
yang konon nye penat katenye asyik betul kan bende alah tu jer ayat die?
"u tak nampak ke kat situ i da tulis besar2 tak boleh cube, cube2 jugak buat pe, bute ke, penat la tiap2 hari nak kene betulkan" dengan suare yang tinggi nye..
perghhh belagak gilak minah ni aku cakap... macm owner kedai jer, padehal pekerje je kowt..

hmm tak sepatotnye la kejadian tu berlaku... ade ke patot pekerje tu marah2 pelanggan macam tu.. depan pelanggan lain pulak tu sure malu satu hal la plnggan tu.. n yng psti mmang la sngat tidak mencerminkan budi bhase budaye kite c pekerje ni tadi... adoyai tade adab punye budak..
ingat satu bende jer.. pelanggan sentiase betul dalam ape jua keadaan sekali pown...

lantak kau la kau da tulis tak boleh ke ape ke.. yang penting customer always right..
senyum je bile di cube pown... da memang kerje kau la untuk betul2kan bende2 alah dalam kedai tu bile pelnggan usik, mmang gaji yang di bayar untuk kau buat kerje2 sedemikain rupe la kalau tak, tak yah kerje la kau kat situ dduk jer goyang kaki makan gaji bute...

hmm aku yang menyaksikan keadaan tu pown berasap ngn minah bajet ni.. da pelanggan die bla dok membebel - bebel marah lagi depan customer lain.. customer lain tu sape? aku ni laaaaa
hmm teringin nak sumbat mlut dak tu ngan sandel saiz 8 ni haaa, bgi senyap sikit..

ko marah ke ape ke tak payah la tunjuk depan pelanggan... tunggu orng tade bru la nak melepas perasaan... budak ni x blaja kowt etika perniagaan... hmmmm

moral of da story sini... bile nnti mane la tau kite2 ni ade butik sendiri ker, kedai sendiri ke
haruslah train pekerje korang supaye jangan jadi seperti ini... hmmm
jumpe pekerje macm haruslh direject yer.... remember one thing 'customers always right'

[ google image]


aku jatuh chentaaaa!!! ♥♥♥♥♥

22 May 2010

jeng2... dengan ini aku nak buat pengakuan bahawasanye aku dah jatuh chenta!!!
aku jatuh chenta dengan.... dengan.... lagu ni "if you're not the one" by daniel bedingfield...huhuhuhu.. walaupun lagu ni lagu lame.. lame ke?? ntah huhuhu
aku suke lirik die... lirik die menggambarkan perasaan seseorang tu betape die keliru dengan chenta nyaaa.. kenape die? kalau die bukan untuk aku?
saje2 menghayati lagu.. suke2x ade kene mengene dengan aku ke?? hmmm nak kate ade tade.. nak kate tade ade... hahahahahaha.. tetttttt =p ... biarlah mase menentukan.... lgu ni la yang mennjadi halwe telinga kat my blog ni...

[ google image]


dengan itu ini liriknye:

if you're not the one then why does my soul feel glad today?
If you're not the one then why does my hand fit yours this way?
If you are not mine then why does your heart return my call?
If you are not mine would I have the strength to stand at all?

I never know what the future brings
But I know you're here with me now
We'll make it through
And I hope you are the one I share my life with

I don't wanna run away but I can't take it, I don't understand
If I'm not made for you then why does my heart tell me that I am?
Is there any way that I can stay in your arms?

If I don't need you then why am I crying on my bed?
If I don't need you then why does your name resound in my head?
If you're not for me then why does this distance maim my life?
If you're not for me then why do I dream of you as my wife?

I don't know life so far away
But I know that its just a trip
We'll make it through
And I hope you are the one I share my life with
And I wish that you could be the one I die with
And I'm praying you're the one I'Ve build my home with
I hope I love you all my life

I don't wanna run away but I can't take it, I don't understand
If I'm not made for you then why does my heart tell me that I am
Is there any way that I can stay in your arms?

'Cause I miss you, body and soul so strong that it takes my breath away
And I breathe you into my heart and pray for the strength to stand today
'Cause I love you, whether it's wrong or right
And though I can't be with you tonight
You know my heart is by your side

I don’t wanna run away but I can’t take it, I don’t understand
If I’m not made for you then why does my heart tell me that I am
Is there any way that I can stay in your arms?

~hari hari mendatang~

pernah tak kite terfikir pade mase dpan ape yang akn trjadi kat dri kite??
dalam 10 @ 20 tahun akan dtang jadi ape kite ni?? still macam diri kite sekarang?? or ade improvement?? hmmm wallahualam itu semue yang maha kuase jer yang tahu mase dpan..
we don't know what the future bring

tpi kite boleh merancang kan? untuk persediaan mase depan?
hmm ape perancangan anda untuk mase depan anda??

huhuhu aku pn msih trfikir ape perancangan aku??
hmmm bnyak.. perancangan, persediaan untuk menghadapi mse akan datang..
bersedie dengan pelbagai kemungkinan yang bakal melande..

mengulas kate2 yang ade dalam filem hindi yang aku tonton, mcm mane kamu nak fokus untuk mase sekarang jike kamu terlalu takot untuk mase depan??? lebih kurang macm tu la... huhuhu cite 3 idiots.. sangat best cite nii.. banyak kali aku tengok tak bosan...bkan cintan2 walaupun ade la sikit.. sikit jer kan tk bnyk.. tapi banyak mesej yang disampaikn terutamenye untuk student macam aku.. kite nak mesej yang disampaikan tu kan bkn nye bab2 cintan2 tuhh..




[ google image]


hmm berbalik kepada pemikiran di hari hari mendatang, mase depan la..... hmmm
tapi kan kalau kite terlalu takot, terlalu memikirkan ape yang akn terjadi,
ape yang akn berlaku, ape yang kite kene tanggung, ape yang kite kene hadapi,
ape yang kite kene buat n macam2 lagi lah "ape yang kite kene"....

macam mane kite nak fokuskan untuk mase sekarang, persediaan tu? jike kite asyik terfikir fikir ape yang akan jadi.. mcm mane persedian mase sekarang?? klau asyik mengelamun ingat mase depan?? takot dengan diri sendiri... hmmmm

just hadapi jer hidup sekarng ni.. tk perlu "terlalu" memikirkan mase depan sangat tak perlu "terlalu" ye disini aku tekan kan sekali lagi "terlalu" fikir boleh cume janagn "terlalu" sampai menggangu fokus anda untk mase sekarang....

hmm hari ke hari usie kite makin bertambah.. tak makin berkurang
dalam hari2 tu mesti ade 1001 pengalaman, pengajaran yang kite dapat
jadikanlah pengalman tu pengajaran kepada mase depan..
mne yang baik dijadikan teladan... yang buruk??? jangan simpan, jangan ulang untuk mase depan... belajar lah dari pengalaman
pengalaman tu kan mematangkan.. "experience is the best teacher"
jadi belajar la dari pengalaman

pengalamn itu lah yang mematangkan aku
pengalaman itulah yang mengajar aku
pengalaman juge yang membantu aku untuk persediaan hari-hari mendatang

segalanya bermula disini

05 May 2010

segalanya akan bermule lepas habis semue program yang dirancang....
esk final logistic n then smpai 9 hb prgrm mtivasi brsme plajar skolah.. hmmmm makanya segalanya disini akan bermule selaps dri trikh yang tersebot itu.. time tulah baru nk mengedit ke, ape ke kat blog ni yer.... okehhhh study2

~~ceritera yang tersebot~~

pada hari dan juge ketika ini,
tercipta lah blog ini... hmmm dulu da ade blog tapi mcm tak aktif so create new one heheheh hope
aktif2 la disini..

aku adalah aku
seorang insan biase yang juge seperti kamu semue..
kenape name blog aku "yang tersebot"
ini kerane disini lah aku melafazkan kate2 ape yang terfikir dihati, ape yang aku alami, pengalaman la lebih kurang.. ape yang aku perhatikan disekeliling aku.. itu yang aku sebot kat sini makanya jadilah yang tersebot...

huhu upss lupe nak kenal kan diri
name diberi Syaidatun Naimah bt Mat Desa
nama yang terlahir setelah penat Arwah abah fikirkan, ye la tak prepare name aku sebelum lahir..
yang prepare name aku adelah name lelaki.. huhuhu lawaknye.. mase mak aku Pn Alauyah bt Jamaluddin mengandongkan aku ni ramai ingat aku ni baby lelaki, sebab mase tu mak kuat bekerje.. yeahh cayalah mak... strong women.. huhuhu dulu2 mne ade scanner nk scan jantina aku ni mse dalam perot. tengok2 yang keluar pada tanggal 18 0ct 1989 sekali pompuan da.. hmm jenoh arwah abah cari name baru.. maka terlahirlah name aku syaidatun naimah, syaidatun=cik,puan,(mcm tu kowt aku pun tak tau mksdnye ustzah kte mcm nme2 arab la mcm "saidatina"). naimah= yang lemah lembot,Kenikmatan, halus, lunak..
ni lah aku



maka setelah lahirnya aku kedunie ni.. mak n arwah abah memberi sepenuh kasih sayang n didikan yang cukup untuk aku ni ha.. aku tersangat lah manje dengan arwah abah anak bongsu le katekan dari 7 adik beradik.. tapi sayang aku tak lame dapat kasih sayang arwah abah.. mase aku umur 11 tahun arwah abah pergi tinggalkan kitorang buat selame - lamenye...kitorang satu family sayannnngggggg arwah abah tapi ALLAH lebih menyanyangi die.. kembali lah abah ke pangkuan pencipta  yang maha esa.. hilang lah tempat bermanje aku..mase tu aku lebih rapat ngan arwah abah berbanding ngan mak akak aku yang atas aku lebih manje ngan mak, sampailah sekarang akak aku manje ngn mak..
mne aci aku anak bongsu aku la kne manje huhuhuhu tapi takpe.. tade la kte istilah kte anak bongsu ni anak manje yer...

jadi teruslah aku membesar, pendidikan pertama yang aku dapat sudah tentulah pendidikan dirumah oleh mak n arwah abah huhhuhu.. itu yang tak formal.
secare formal nye pendidikan pertama aku adalah dekat tadika sek.keb haji hassan changkat petai tapah road perak.. owhh ye lupa nak bagi tau, teman ni aslnye orang perak.. kalau mai perak meh la datang kampung tanjung keramat, kampung teman...
okeh sambung balik...  lepas tadika of course la msuk sekolah rendah kan?  make sambung plak dekat sekolah yang same SKHH sek.keb haji hassan, changkat petai tapah road perak...
lepas tamat upsr.. tamat lah alam sekolah rendah..
masuk alam sekolah menengah, aku dapat pendidikan dekat SMKAK huhuhu bukannye sek.men.keb agame kedah yerrr  huhuhu mesti ingat sekolah agame kan? tapi sebenarnye sek.men.keb air kuning, mambang diawan perak jer (n_n)
 

sampai le spm sekolah situ.. make tamatlah zaman persekolahan.. masuk pulak zaman pra u..
dengan keputusan spm yang tak bape sangat, aku ditawarkan ke matrix setahun, dengan kos akaun....
aku dpat  kat kolej matrikulasi melaka LONDANg ,KMM ,  sekejap jer da setahun pejam celik, pejam celik habis da matrik.. alhamdulillah dapat apply U n memang kos yang aku nak pown..
disini lah aku blaja sekarang da nak masuk tahun ke tige da di UUM universiti utara malaysia, sintok..
huhuhu sintok bukan dekat sarawak yer, tpi sintok dekat kedah..
 teringat bile aku kate aku belajar kat sintok kengakawan aku ingat kat sarawak.. heheheheh name pelik ea??

bercerite mengenai kegemaran @ hobi ni.. kalau nak ikotkan banyak yang aku suke
aku suke tido huhuhuhu mase tak tido aku suke lah berjalan jalan dialam maya, alam internet... bosan layan internet.. aku makan heheheh mane tak gemokk eh makan tu hobi ea? bukan keperluan ea? hmm ape2 je lah..
selain tu juga aku suke layan novel... bukan aku ni jiwang.. adela sikit kowt huhhuhu tapi aku suke bace novel ni cos banyak pengajaran kite dapat.. bukan bab2 cinte jer kan realiti  kehidupan banyak la dalam novel ni kite boleh wat pengajaran... selain tu juge aku tersangat lah suke layan muvee huhuhu beshhhh!!
hmm dalam bnyak2 hobi aku tade satu pun sal blaja kan? huhuhu bile aku blaja? biase r time nak dekat exam bwu blaja... macm korang jugak kan kan kan.... (^_^)

hmm itu je la kowt realiti hidup seorang insan bername naimah yang dapat aku story.. huhuhu
kalau ade makenye adelah entri baru.. jangan segan2 tinggalh komen anda yer sebagai pendorong diri ini..(◕‿◕✿) ma kacihhh
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...