korang tahu tak

22 December 2011

tahukah korang....
  1. manusia normal ketawa sekurang -kurangnya 5 kali sehari.. hahaha~~~ da cukup belum?
  2. tade orang gile yang mengaku die gile
  3. adelah sangat pelik dan jelik bila orang yang lebih tua dari mak/ ayah korang suruh panggil die 'abang' @ 'kakak' errkk =_='
  4.  blog ni da lme terabai bersawang + taik cicak semua cukup.. kuang ajar punye cicak buat toilet plak dekat bolg ni
  5.  entri ni adelah entri tade motif.. kbai!

akhirnya berhupdate suda.. rase nak renovate blog.. ade sape2 nak tolong.. anyone? nti ak blanje choki2 ^_^ hik hik  sebelum tuh nah amik gambar ni buat upah



Dia hadir dalam mimpiku...~~

28 March 2011

salam...

just nak kongsi ape yang aku alami...

2 3 malam sebelum ni aku ade mimpi..

mimpi pasal arwah abah....

terase macam die ade lagi dengan aku.. jalani hidup macam hari2 biase

lame2 tu dalam mimpi tu baru aku tersedar, abah dah takde rupenye...

tapi aku masih belum tejage dari tidur lagi..

at the end mimpi tu..



aku terase sangat dekat dengan die

terase macam2 persoalan nak tanya dekat die..

"abah..... abah pergi mane? kenape tinggalkan kite? macam mane kehidupan abah sekarang? macam mane abah dekat sane? abah baik2 aje kan?"

tapi semua persoalan tu bermain dalam hati ni je..

tak terluah dengan kate2 bile aku nampak die senyum..

ye.. sangat jelas raut wajah nye, senyum manis die...

janggut die, misai die, kopiah putih yang selalu die pakai...

die peluk aku erat... terase hangatnye pelukan tu..


SUBHANALLAH... hilang segala rindu... hilang segala penat yang aku rasa,

terasa tak nak bangun dari tidur...

time aku rase tak nak bangun dari tidur tulah dan - dan aku terjage... ahhh mate aku basah..

ya ALLAH betape aku rindukan arwah..



rindu masa die duduk depan aku ajar aku mengaji..

rindu mase pergi same2 mancing ikan dekat parit depan rumah..

rindu ketawa die yang takde suare tu

rindu nak pelok belakang die bile die hantar pegi sekolah naik moto...

rindu bile die peluk aku bile aku buat something yang membanggakan dekat sekolah

rindu senyum tipis die...

rindu segale - galenye tentang die...

ya ALLAH rindunya aku pade insan itu.
ahhh air mate degil ni cukup cepat tewas bile teringat arwah..die mengalir lagi



mungkin 2 3 hari ni aku terlalu teringat -ingat dekat arwah...

tu yang terbawak - bawak dalam mimpi tu kot

ditambah pulak dengan rase penat study + perlukan dan juge rindukan kata2 dan

pelukan semangat dari insan yang bernama 'abah'.

aku tau.. tak elok dikenang orang yang dah takde.. tapi tulah kadang2 teringat jugak...

" abah kite baik2 je dekat sini, kite berusaha nak jadi anak yang baik nak bagi bangga mak dengan abah, semoge abah baik2 juga di sana. semoge abah tenang di sana" ~Al-fatihah~

sekalung doa juga Fatihah yang hanya mampu aku sampaikan, buat abah yang aku tersangat- sangatttt rindu






p/s: aku tau aku ade hutang entri WDBD utk ari ke 4 n 5 tapi nanti2 lah (macam ade orang nak bace je sal WDBD tu kan..) sangat bizi lah..
entri ni pun sekadar nak melepaskan ape yang terbuku di hati...
kalau rajin ku update lagi... ini pun entah bile nak update untuk next entri
doakan aku rajin ye kengkawan

~ suluhkan sinar~

15 March 2011

::.. artis bersatu - suluhkan sinar ..::

Bayangkan hanya berbumbung langit
Berdinding sekadar angin
Kerana syurga mereka telah dimamah bencana
Satu harta yang tinggal.hanya nyawa

Bayangkan semua insan tercinta
Dirampas sekelip mata hilang entah ke mana
Nisan pun tiada tempatnya
Warisan keluarga hanya pada nama
Oh Tuhan.beri ketabahan hati mereka
Menempuhi dugaan yang melanda
Kita sesama manusia turut mendoakan
Agar Kau suluhkan sinar dan harapan

Ketika kita bersyukur dilindung
Ada mereka diselubung pilu
Mengharungi hidup bergantung pada simpati
'Masa depan' hanya sejauh esok hari

Oh Tuhan.beri ketabahan hati mereka
Menempuhi dugaan yang melanda
Kita sesama manusia turut mendoakan
Agar Kau suluhkan sinar dan harapan

ha pernah dengar lagu ni?
lagu ni keluar mase tsunami 2006 dlu klu tk silap..
klu tak pernah dengar gi google cari..

mari kite same2 mendoakan
mangse2 kat jepun sane..
ini bukan saatnye kite nak mentertawakan
diorang kena bala la ape la.. tak lawak ok..
boleh pulak ade orang buat main2 bende2 macam ni..
bala ALLAH tak kenal sape2
kalau 'die' nak tunjuk 'die' tunjuk kat sape2 pun tk terkecuali..

kite yang tak kene ni amik iktibar
dengan amaran tu...
mase sekarang diorang yang kene
entah esok luse kite pulak yang kene
sape tau?
ha time tu ko nak gelak?

mari kite same2 mendoakan......

~~ bukankah lebih elok begitu ~~`

16 February 2011

salam..

niat untuk next day punye progaram WDBD punye entri, dan jugak niat tak nak update blog untuk seberape ketike kerana essement yang melambak terbantot oleh kerane satu perkare.. satu perkare yang aku rasekan aku patot sebotkan dekat sini...

satu perkare yang wat aku emo tak tentu pasal...

[ google image]



bukan ape pun 
saje nak menyebot mengenai "ayat perintah" dan juga "ayat meminta tolong"..
bukan aku nak mengajar tatabahase k..e tak..
tapi care2 penggunaan ayat2 ni dalam KEHIDUPAN seharian kite..
dalam berurusan dengan MANUSIA yang bukan ROBOT...


okeh contoh nye mudah.

SITUASI 1
korang ade seorang kawan dan kawan korang
berkate kate seperti ini kepade korang "ani bukak pintu tu, aku nak masuk"


dan korang sebagai kawan pade mase dan ketika itu apa yang korang rase??
kawan korang ini memberi arahan ke? atau mintak tolong?
ape tindakan korang mase tu..
terus bukak pintu ke teragak - agak nak bukak pintu sambil dalam hati menyumpah seranah??


SITUASI 2
korang ade sorang kawan dan kawan korang
berkate - kate seperti ini kepade korang " ani tolong bukak kan pintu ni kejap aku nak masuk.. tangan aku pegang banyak barang la.."


dan korang sebagai kawan pade mase dan ketike itu ape yang korang rase??
kawan korang ni memberi arahan ke mintak tolong?
ape tindakan korang mase tu?
mesti tak teragak - agak nak tolong bukakkan pintu tu kan?

situasi 1 tu tadi la yang merupekan ayat perintah..
anda bercakap dengan kawan anda dengan ayat perintah...
bile sebut perintah disini, bermaksud ape yang diperkatekan tu mesti  ye MESTI ditunaikn..

[ google image]
maksudnye  tak boleh bangkang..
macam tu ke care nak mintak tolong dengan orang?
dengan sopan dan berbudi bahase sungguh la tu?? "kononnye"
dalam situasi ni seolah olah kawan korang tu tadi
nak mintak tolong tapi dalam mase yang same memakse pulak
pe kes?

nak mintak tolong ngan orang pakse2 pulak orang nak buat
suke ati la nak buat ke tak nak an


situasi 2 pulak, itu yang merupekan ayat meminta tolong
anda bercakap dengan kawan anda dengan rendah dirinye..
nak meminte tolong sesuatu.. tak semestinya apa yang anda mintak itu harus atau MESTI ditunaikan..
dalam keadaan ni kawan korang tak pakse same sekali sama ade,ape yang die mintak tu mesti dibuat
terpulang pade korang nak buat atau tak..

bagi aku...
orang pertame yang aku tanpe segan silu nak tolong kalau bercakap dengan aku adelah orng yang dalam situasi ke 2 kompom aku tolong...
yelah walaupun permintaannye tidak semestinya ditunaikan.. aku tahu bahawasenye orng yang dekat situasi ke 2 ni sangt memerlukan bantuan.. jadi tanpe segan silu lah akan ku hulurkan bantuan...

[ google image]


tak macm orng yang dekat situasi 1
kalaupun aku tolong
mesti ade ter agak - agak disitu.. walaupun aku tahu bahawasenye orang yang dekat situasi 1 juga sangt2 memerlukan bantuan..
tolong pun tak ikhlas la beb senang  cite..
silap2 dalam ati maki2 pun ade...
ye la nak mintak tolong ngan orang try berckap macm orang dekat situasi 1.. tak ke kene maki?
nak mintak tolong dengan orang bagi ayat perintah macam tu pulak

dapat ko brckap ngan orang yang tengah bad mud
free2 je makan penampor kang..


kan berbeza tu
bile kite bercakap dengan orang kalau nak mintak tolong
gune ayat yang 'sedap' 'sejuk' dengar
kite yang nak tolong pun senang je sejuk je ati nak tolong
takde nak maki2 dalam ati...

tak kire lasama ade kau tu berpangkat tinggi sikit dari orang ke ape ke..
kau perlu memberi arahan dekat orang ke ape ke
manusia tetap manusia
punyai perasaan. kalau sekali due kau keluarkan ayat perintah takpe
ni tak kalau sepanjang mase kau nak gune ayat perintah macam tu
alamtnye silap2 haribulan tak de sape nak tolong kau..

kalaupun permintaan tu merupakan satu arahan
tapi dikeluarkan ayat dalam bentuk 'mintak tolong'
kalau aku la.. kompom tak ter agak - agak nak buat..
ye ar.. kalaupun berade dalam situasi yang patut memberi arahan
cube tukar ayat tu jadi mintak tolong..

kompom ramai yang tolong...


ingat sikit
bahawasanya yang kau berurusan dengan MANUSIA yang ada perasaan
bukan nya dengan ROBOT yang takde perasaan....

[ google image]




p/s: entri emo aku ini, lantaran aku berurusan dengan manusia yang tak sedar diri dia memerlukan kerjasama dari kite tapi die buat kite umpame manusia yang takde harge diri..
yang seiingatnye senang2 boleh 'dicucuk hidungnye'..

~~ setelah sekian lame.. sambung kembali WDBD (3) ~~

03 February 2011

salam..
hai u'll..
akhrnya tersmbung jugk cte2 nak update blog.. nk buat entri sambungan 'warisan dijejak budi disemai (WDBD)'
sebelum ni da buat entri hari frst n hari second,
boleh rujuk dekat sini.. jugak dekat sini utk story sebelum2 ni.. memandngkan banyak benor halangnnye..
sampai ke hari ni baru la smbung utk hari ke tige.. cite pun da nak basi.. tapi tkpe..
kenangan tu santiase terpahat dihati..

okeh sebelum memulekan story untuk hari ketige.
umum sedia maklum pergolakkan yang berlaku kat Mesir kan..
dengan itu kengkawan mari kite same2 doakan
kesejahteraan saudara - saudara kite dekat sane..
semoga semuanya berada dalam keadaan selamat..


okeh back to story..
entri ni akan penoh dengan gambr2  sebab sangat seronok hari ketige punye aktiviti..
pade hari ketiga,
kami pergi melawat pengusaha kuah rojak
lepastu kami pergi melawat pengusaha ikan keli
selepas itu berjalan kaki beramai - ramai ke kampung orang asli Kenoh
dan pade malam hari kami buat aktiviti yang santai2 je..
kalau boleh nak letak smue gmbar.. tpi nnti bosan le plak kan..

hari first..
kami ade sesi melawat2..
kami prgi ke perusahaan2 yang ade dekat Kg bt Melintang..
ade perusahaan kuah rojak dan juge ikan keli..
kemudian part yang paling best pergi melawat kg orng asli
kami pergi ke smue lokasi ni dengan jalan KAKI je okehh..
tolak tambah mase kmi nak gerak ke smue lokasi2 ni ade la mkn mase berjam2 jugk..

okeh actually aku bwak mto hohohoho
eh.. aku bwak orng sakit okeh.. ade excuse ye  bukan saje2 takmo jalan :p
ade salah sorng ajk  ni
tercedera kakinye.. pade malam seblum tu entah macam mane terjatuh die ni..
tersadung n then kakinye luke.. besar gak..
bawk gi klinik kene empt jahitan.. adehhh sakit gak
jadi tak boleh jalan banyak nanti 'bentan' orang tua - tua kate
jadi orang- orang muda kate nak elakkan bentan jangan jalan.. jadi naik moto je ok..


haa ni la kaki mangse yang luke tu... nmpak tu lukenye berdarah balik ishhh

seblum bergerak take a pixca dlu..


yippi!! sukenye saye nak berjalan beramai2

huhu ni la die insan yang 'bertuah' dapat nek moto tak pyah jalan..

lokasi kami adelah
perusahaan kuah rojak..
hmm mak cik ni usahakan kuah rojak secara kecil kecilan
untuk dipasarkn dekat sekitar pekan Tapah..
kuah rojak die boleh tahan sedapnye..
buat cicah dengan jambu perghhh memang terbaek!!

deretan kuah rojak..

haa kami sedang mendegar makcik ni bercerite srbe sdikit pasal perusahaan kuah rojak nye

okeh lokasi seterusnye adelah
perusahaan ternakan ikan keli..
dekat Kg Bt melintang ni
ade beberape rumah la yang mengusahakn ikan keli..
ade dalam 3 buah rumah.. tempat yang aku pergi tu
kolam utk benih2 ikan keli
sangat best okehh..
dpat tengok macam mane kolam ikan keli tu dijage..
selame ni aku tau makan je ikan keli ni..
bile pergi melawat kat situ waaa
aku da tau da mane jantan mane betine ikan keli tu hahahah

ayat yang mengatekan
'sekilas ikan di air boleh tahu jantan betina' ahhh tipu je hohoho
aku yng tgok 'anu' ikan ni pon still konpius lagi mane jantan mane betina huhuh

kolam2 ikan keli

jantan ke betine?
betina ke jantan?

setelah melawat - lawat perusahaan2 tadi
make kitorang pun bergerak
ke tempat yang di nanti nantikan.. kg orang asli..
jarak dari kag batu melintag ke kag orang asli tu adelah 2.5km
hmm kalau jalan kaki penat jugak ah..

sempat jugak melepaskan lelah dekat tepi sungai..
sebelom teruskan perjalanan..
penat kot jalan jauh...
dari tempat kuah rojak, dari tempat ikan keli lagi  bajet  macam aku jalan sekali je hihih

berehat sebentar besame - same chips more

ha tgok betol punye penat ni sampai muncung2.. tak tipu tau.. penat tau..

pemandangan tepi sungai yang kami 'lepak' seketike

okeh dengan itu kami teruskan perjalanan..
jalan punye jalan  amik mase sejam jugak ah.....
nak sampai ke kg orang asli..
orang2 asli ni bley ar dktekan maju jugak..
da ade moto da kete

suku kaum yang ade kat kampung ni adelah suku kaum semai..
dekat kampung ni da kire moden
da banyak dapat bantuan..
kg ni bru je dpat bntuan jalan raye untuk masuk kg ni
baru nak maju la kg diorang ni..

pade tahun 1994 kg. ni ade dapat terime bantuan rumah PPRT..
pade tahun tu rumah jenis atap lagi.. n then mase tahun 2009
ade dapat bantuan rumah PPRT .. haa yang ni baru punye rumahnye  rumah batu...
n then pade tahun 2010 kampung ni baru terime bekalan air n elektrik...



hampir tiba ke destinasi.. ( jalan masuk kg orang asli )


selamat datang!!
bisa ku lihat kampung ni dekat mane ea?? baru teringat ni Kampung orang asli dalam cerita Adam Maya... haa tak caye? pegi tengok balik cite tu.. (^_^)
 
rumah PPRT tahun 1994
rumah PPRT tahun 2009




adik2 suke dapat ole - ole  'chips more'

rumah ni sejokk je.. betol2 tradisional.

bersama2 dengan tuan rumah.. mak batin

 
selamat tinggal.. ade mase jumpe datang lagi..






selepas tu kami pon gerak pulang...
dalam pkul satu macm tu gerak pulang...


perasaan tak sungai ni mase kami 'lepak' mase jalan pergi.. air sungai dah naek...
okeh pade malam hari kami 
hanye buat aktiviti santai..
just simple game, wat pemberita 3 kepala..
pastu wat preparation utk malam terakhir malam 'warisan'
peserta2 wat sketsa.. dan ajk2 pulak wat nasyid je...



aktiviti santai je..

pade hari ketige memang best.. banyk pengalaman yang dapat..
dapat tengok ikan keli..
dapat tengok kampung orang asli...
seronokk ok!!

pengalaman tu yang penting..
mase kuliah2 ke mane dapat pengalaman macm ni..
pengalaman takkan same dengan orang bercerite bile kite yang alami sendir pengalaman tu
pengalaman tu kite yang rase sendiri.. orang lain tak boleh bagi


p/s: kejap lagi mau pulang... yeahh holiday time.. (makenye lambat lagi la nk update  utk next entri =_=')

~~sungguh teruja....~~

26 January 2011

[ google image]





salam....
waaa terujeee nyeeee..
fuh! fuh!  tiup habok sikit.. berhabok kot.. berzaman tak update blog..

al kisahnye begini..
sebulan yng lalu aku balik cuti, balik kampong la oi oi
bile dah balik kg harus la 'senang' sngt nak meng on9 kn diri
CC 'dekat' sgat kot kat umah.. berukband ape ntah lagi tak mandang..

huhuhu
n then bile da blik kampus
punye la semangat nak update blog la kononnye..
nak sambung la 'warisan dijejak budi disemai 3, 4 ,5'..
tgok2 plak adehhh tak bley plak nak bukak blog.. ape kes?
UUM punye wireless tak bagi kot~~
hoho kesengalan je..

tgok2 td ade plak member UUM update blog
waa teruje la tgok da bley bukak..

waa bersemangat nak update ye...
nk sambung story 'warisan dijejak budi disemai'

p/s;~ mcm korng kisah je aku update ke tak update hoho...
      ~ anyway ini my first entry utk 2011 dengan itu HAPPY NEW YEAR hahaha senget~~  =.='

[ google image]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...