06 September 2010

sayunya hati mengenagkan.. ramadahan yang bakal pergi..
dapatkah lagi merasai keberkatan di bulan ramadhan yang akan datang...

ketupat ohhh ketupat

04 September 2010

Dam dam dum bunyi mercun!!!


Wah wah.. semangat raye dah terase…

Dalam minggu lepas aku n rakan2 seperjuangan bertungkus lumus wat persiapan untuk

‘Rumah Terbuka Nostalgia Lebaran DPP Sime Darby UUM’ yang akan berlangsung pada 24 sept nanti I’ALLAH..

Pesiapan2 tu termasuk la perhiasan pentas die..

Nak datang kan mood raye die harusla ade ketupat gantung2 kan?



Hmm jadinye ketupat2 gantung2 ni takde la pulak kuase magik tetibe die nak muncul sendiri melainkan la kalau ade orang yang anyam….

Jadi kami2 ni yang bertungkus lumus anyam ketupat tu ha.. … nak anyam ketupat ni buakanlh semudah ABC atau semudah anyam tikar mase pndidikan seni mase sekolah dulu.. eh tapi basic die anda haruslah tahu macam mane nak anyam tikar.. alaa tikar yng simple buat mase skolah dulu tu..



Ceyes aku tangan yang tak seni ni pun lame2 pndai gak la buat ketupat, yang bestnye member2 seangkatan, yang lelaki pun dah pandai anyam ketupat…. Tabik spring ar kat diorang ni sbab bukan senang nak cari lelaki yang pandai anyam ketupat kan… pompuan pun dah rmai yang tak tau anyam ketupat ape ntah lagi lelaki… yang penting dimane ade kemahuan disitu ade jalan..

dimana ade kemahuan untuk anyam ketupat maka akan terjadilah ketupatnye ha….. time kasih kepade Cik Ina yng tak jemu mengajar kitorang tangan yang tak berape nak seni ni….


Okeh disini meh la ku kongsi kan step2 anyam ketupat ni ha..



Okeh mule2 nampak gambar di atas??

Ha mule2 ambik la riben @ daun kelape panjang die jangn la trlalu pnjang n pendeknye jngn la terlalu pndek…. Lepas tu jadikan la riben @ daun kelape seperti gambar diatas… buat tige – tige ye.. kene wat sebelah pnjang sebelah pendek tau..



next.....



Ha step ke dua

Maka silangkan la riben2 tadi berselang seli lpas masuk atas masuk bawah hmm mcm tu la seterusnye….





Seterusnye… lepas di silang2 kn riiben tu tadi maka akn jadi la seperti di atas…

Ha ni baru rangke die.. setiap penjuru akan ade 4 penghujung die.. Nampak tak??silelah abaikan latar belakang yang bersepah tu yer.. huhuhuhu



Seterusnye Nampak tak riben ditngn kanan ku itu? Yang warne merah tu.. tgok nmpak tak pngkal die kat bwah.. okeh ambik pangkal die yang tu n then silang naikkan ke atas, sampai la die bertemu dengan warne merah yang dekat atas tu..pastikan sebelum silang naik keatas pastikan riben merah ni lalu kat belakang riben kuning yng kat tngn sebelah knan ku itu….. n then jadi la seperti gambar dibawah..



Nampak kan die dah bertemu dengan yang warne merah dekat atas tadi….

Okeh next step





Kan ade riben kuning yang riben merah dah lalu belakang die tadi… amik riben tu bwak lah kebawah.. silang dengan kuning je yng due tu… hm nmpak.. nanti die jadi  mcm gambr kat bwah ni…




Jadi biarkan riben itu disitu.. part sebelah dah siap.. part sebelah lagi pulak..

Okeh next step pulak




Okeh kan riben yang dibawak kebawah tadi… maka nanti akn jadi due kuning kan.. jangn ambik kuning yang dah dibawak kebawah tadi tapi bawak kuning yang lagi satu silangkan ke kiri sampai naik atas bertemu dengan kuning yang di sebelah kiri..


Hmmm okeh kan dah bertemu dengan kuning tadi kan.. maka biarkan ia disitu..

Ketupat hampir siap.. tapi sebelum tu next step dulu…. Dekat bawah akan Nampak satu riben merah yang macam terkeluar jadi silangkan riben tu sampai la bertemu dengan riben kuning yang seblah sane…




Maka dah siap la ketupat tadi pastikan ade due penjuru n setiap penjuru ade due pangkal iaitu riben merah n riben kuning…


Lepas tu kemas2 kan la riben tadi tarik2 la mane2 yang tak kemas..











.. dan akhirnyaaaa


 siap sudahhhhhh

Setelah dikemas2 kan maka siaplah ketupat yang dianyam…. Wah… lega bile Nampak hasilnye.. ceyes tak terase penat bile jadi bende alah ni… jagn give up je nk mencube…


Boleh la cube lepas ni gune daun kelape pulak.. daun kelape harusla lagi senang sebab die keras sikit dari riben, riben ni lembik sikit agk ssah nk pegang…










n then ini pulak.... hasil-hasilnyee



Ini la hasilnye ketupat2 yang dah berjaye dianyam oleh rakan2 seperjuangan ku yang dah bersusah payah belajar cam mane nak anyam ketupat… ha banyak kan?? Kalau buat sorang makanye takde la sebanyak ini.. dengan adanye kerjasame sepasukan maka terhasillah ketupat2 ini.. wah.... ape yang penting kerjasame….




Wah… wah … wah.. raye ni boleh la wat ketupat gune daun kelape..

tade la tercabar dengan abang ipar ku yang pandai anyam ketupat.. cait.. die pn pandai anyam ketupat aku baru nak pandai?? hahahah

Kalau sebelum ni gune ketupat adabi jer.. mak pun tak larat nak anyam ketupat sensorang

jadi tahun ni berbeza ye… huhuhuhu mak anak mak dah pandai anyam ketupat!! yeaaaa Boleh la tolong2 mak anyam ketupat… yeaaaaa!! (n_n)







p/s: ermmm korng fham ke pe yng ku terangkan? huhuhu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...