dahulu dan sekarang......

31 May 2010

Remaja Dulu vs Remaja Kini
www.iluvislam.com
Oleh: Hudaukhwah
Editor: RosNiza Abdullah



Remaja dahulu...


Abbas: Assalamualaikum!
Umair: Waalaikumussalam!
Abbas: Anta tengah buat ape tu?
Umair: Oh, ana tengah cube nak fahamkan satu ayat dari surah As Soff ni... Anta tahu tak sape2 yang lebih a'rif tentang ni...
Abbas: Ha!! Ape kate anta tanye Ustaz Hassan...


Remaja Kini...

Titt..titt..titt..
Amir: Wei.. Pick!! Ko tengah buat ape tu??!!
Syafiq: Haha... Ko ni buat tak tahu plak...
Amir: Tengah layan awek la tu...
Syafiq: Ha!! kau memang kawan sejati aku...
Amir: Wei... Pick!! Takkan kau seorang je ade awek... aku nak gak!! Tak 'cool' la muka 'handsome' tapi takde awek...
Syafiq: Ha.. takpe-takpe... Nanti aku suruh awek aku carikan untuk kau...




Remaja Dahulu...

Ammar: Assalamualaikum.. Tuan!! Saya nak daftar untuk sertai peperangan yang akan datang..
Tuan Khalid: Waalaikumsalam! Berapa umur anta??
Ammar: 15 tahun..
Tuan Khalid: Ana minta maaf sangat sebab anta masih belum cukup umur untuk sertai peperangan...
Ammar: Ala... Tolonglah Tuan... Ana merayu!!
Tuan Khalid: Maaf la dik... Ana tidak boleh terima anta...
[di tebing sungai]
Ammar:  ......
Hussein: Salam, Ammar! Kenapa anta menangis ni??
Ammar: Ana tidak diterima untuk sertai perperangan...
Hussein: Takpe... Anta bersabarlah... Ana yakin sampai masanya nanti anta akan diterima, InsyaAllah....


Remaja Kini...

Arif: [menyanyi]
Juri: Maaf Arif anda tersingkir...
[di rumah]
Bang!!
Arif:.......
Akil: Ee... Apahal mengamuk tiba-tiba ni??
Arif:........
Akil: Ooo.. Kau tersingkir dalam uji bakat AF9 ye?!!
Arif:.......
Akil: Ala.. Takpe, tahun ni bukan rezeki kau, tahun depan cube la lagi...




Remaja Dahulu...


[Maghrib]
Allahuakbar!! Allahuakbar!!...
Ibrahim: Eh dah azan la!! Jom, cepat..nanti lambat... Kene masbuk pulak..
Hamzah: Eh ha'ah la... Kejap-kejap, tunggu ana...

[Sebelum Subuh]
Hafiz: Ahnaf! Bangun! Anta nak qiam tak??
Ahnaf: MUAAH!(menguap).. Sekarang pukul barape??
Hafiz: Pukul 5..
Ahnaf: Ha?!! Kan ana suruh kejut pukul 4, nape anta tak kejut ana..
Hafiz: Maafla Ahnaf... Ana pun baru je bangun ni.. Takpe, masih ade mase lagi..
Ahnaf: okey...
.


Remaja Kini...

[Maghrib]
Allahuakbar!! Allahuakbar!!
Alif: Eh dah azan la... Takpe la sikit je lagi cerita ni nak habis..
Ayah: Alif, ko nak ikut pergi surau tak??
Alif: Err... Kejap lagi la, ayah pergi la dulu...
Ayah: Hai engko ni... Takkan tiap-tiap hari nak masbuk, asyik dengan cerita kat TV tu..
Alif: Ye laa..

[Subuh]
Zzzzzzzzzz......
Mak Mah: akim!! Bangun!! Ko da solat subuh ke belum??
Hakim: MUAAH!!(menguap).. Ngantuknye!! Ala,mak baru pukul 6.. Subuh habis pukul 6.59..
Mak Mah: Pukul 6 ape bendenye?!!! Sekarang dah pukul 7.30 la.. Bangun!!!!
Hakim: MUAAH!!(menguap).. Ye laa...





Remaja Kini...


Remaja...
Dimanakah mereka??
Dimanakah mereka ketika ini??
Yang dimana pada suatu hari nanti,
Kan mentadbir dunia ini,
Suatu hari nanti...


Remaja kita,
Telah ditipu dunia yang fana,
Lalai dan leka,
Dari mengingatiNya...


Hancurlah dunia!!
Hancurlah Islam!!
Jika dirimu sebegini rupa,
Remaja Islam kini,
Hubbu dunia bermaharajalela,
Hubbu akhirat kau palingkan,
Dihanyut ombak penipuan,
Oleh manusia bertopengkan syaitan...


Duhai remaja...
Bangunlah,
Bangunlah remaja,
Dari tidurmu yang lagha,
Ayuh bangunlah,
Ayuh kembalilah,
Ke pangkal jalanNya,
Ayuh!!
Lahirkanlah generasi dahulu..


Insaflah!!
Ayuh bangkitlah!!
Engkau harapan dunia,
Tegakkanlah sinar harapan..


AYUH!!
Bangkitlah remaja harapan dunia,
Buktikanlah keluhuranmu,
Buktikanlah,
Generasi dahulu,
Telah kembali,
Bebaskanlah dirimu,
Dari kejahilan yang membelenggu,
Ayuhlah remaja!!
Kita berjihad di medan ujian,
Sanjunglah panji-panji keimanan,
Kerana disana menanti syurga idaman,
Duhai Remaja Harapan.




Glosari:
1) Hubbu = Cinta
2) lagha = Lalai









p/s: renugan kite bersame..
banyak info bley dpat kat sini.. www.iluvislam.com untuk makanan rohani kite... kite sebok bagi makan dekat jasmani, rohani macam mane?
jom kite cari makanan untuk rohani (n_n)

masih ku rasa hangat kasih mu.. abah~~

28 May 2010

hayati lirik lagu ni.. sayangilah ayah, abah, papa, baba, dady, or ape sje panggilannyer.. hargailah dan sayangilah mereka selagi mereka masih ada...kepada yang telah tiade AL-FATIHAH untuk mereka....
 lyan vdeo ni




AYAH


ketika berjauhan masih ku rasa hangat kasih mu ayah

betapa ku rindukan redup wajahmu hadir menemani ku

terbayang ketenangan yang selalu kau pamerkan

bagaikan tiada keresahan

walau hati mu sering terluka

tika diri ku terlanjur kata

tak pernah sekali kau tinggalkan diri ku sendirian

ketika ku dalam kedukaan kau mendakap penuh pengertian

disaat diri ku kehampaan kau setia mengajar ku erti kekuatan

terpancar kebanggan dalam senyum mu melihat ku berjaya

bila ku kegagalan tak kau biarkan aku terus kecewa

dengan kata azimat engkau nyalakan semangat

restu dan doa kau iringkan

walau hati mu sering terluka

tika diri ku terlanjur kata

tak pernah sekali kau tinggalkan diri ku sendirian

ketika ku dalam kedukaan kau mendakap penuh pengertian

disaat diri ku kehampaan kau setia mengajar ku erti kekuatan

terbayang ketenangan yang selalu kau pamerkan

bagaikan tiada keresahan

walau hati mu sering terluka

tika diri ku terlanjur kata

tak pernah sekali kau tinggalkan diri ku sendirian

ketika ku dalam kedukaan kau mendakap penuh pengertian

disaat diri ku kehampaan kau setia mengajar ku erti kekuatan

tak dapat ku bayangkan hidup ku ayah tanpa kau disisi

semua kasih sayang yang kau curahkan tersemat dihati...



AL - FATIHAH..

MAT DESA @ AHMAD B MOHD YUSOF

5 februari 1947 - 19 september 2000

~ima sayang abah~


~hari hari mendatang~

22 May 2010

pernah tak kite terfikir pade mase dpan ape yang akn trjadi kat dri kite??
dalam 10 @ 20 tahun akan dtang jadi ape kite ni?? still macam diri kite sekarang?? or ade improvement?? hmmm wallahualam itu semue yang maha kuase jer yang tahu mase dpan..
we don't know what the future bring

tpi kite boleh merancang kan? untuk persediaan mase depan?
hmm ape perancangan anda untuk mase depan anda??

huhuhu aku pn msih trfikir ape perancangan aku??
hmmm bnyak.. perancangan, persediaan untuk menghadapi mse akan datang..
bersedie dengan pelbagai kemungkinan yang bakal melande..

mengulas kate2 yang ade dalam filem hindi yang aku tonton, mcm mane kamu nak fokus untuk mase sekarang jike kamu terlalu takot untuk mase depan??? lebih kurang macm tu la... huhuhu cite 3 idiots.. sangat best cite nii.. banyak kali aku tengok tak bosan...bkan cintan2 walaupun ade la sikit.. sikit jer kan tk bnyk.. tapi banyak mesej yang disampaikn terutamenye untuk student macam aku.. kite nak mesej yang disampaikan tu kan bkn nye bab2 cintan2 tuhh..




[ google image]


hmm berbalik kepada pemikiran di hari hari mendatang, mase depan la..... hmmm
tapi kan kalau kite terlalu takot, terlalu memikirkan ape yang akn terjadi,
ape yang akn berlaku, ape yang kite kene tanggung, ape yang kite kene hadapi,
ape yang kite kene buat n macam2 lagi lah "ape yang kite kene"....

macam mane kite nak fokuskan untuk mase sekarang, persediaan tu? jike kite asyik terfikir fikir ape yang akan jadi.. mcm mane persedian mase sekarang?? klau asyik mengelamun ingat mase depan?? takot dengan diri sendiri... hmmmm

just hadapi jer hidup sekarng ni.. tk perlu "terlalu" memikirkan mase depan sangat tak perlu "terlalu" ye disini aku tekan kan sekali lagi "terlalu" fikir boleh cume janagn "terlalu" sampai menggangu fokus anda untk mase sekarang....

hmm hari ke hari usie kite makin bertambah.. tak makin berkurang
dalam hari2 tu mesti ade 1001 pengalaman, pengajaran yang kite dapat
jadikanlah pengalman tu pengajaran kepada mase depan..
mne yang baik dijadikan teladan... yang buruk??? jangan simpan, jangan ulang untuk mase depan... belajar lah dari pengalaman
pengalaman tu kan mematangkan.. "experience is the best teacher"
jadi belajar la dari pengalaman

pengalamn itu lah yang mematangkan aku
pengalaman itulah yang mengajar aku
pengalaman juge yang membantu aku untuk persediaan hari-hari mendatang

~~ceritera yang tersebot~~

05 May 2010

pada hari dan juge ketika ini,
tercipta lah blog ini... hmmm dulu da ade blog tapi mcm tak aktif so create new one heheheh hope
aktif2 la disini..

aku adalah aku
seorang insan biase yang juge seperti kamu semue..
kenape name blog aku "yang tersebot"
ini kerane disini lah aku melafazkan kate2 ape yang terfikir dihati, ape yang aku alami, pengalaman la lebih kurang.. ape yang aku perhatikan disekeliling aku.. itu yang aku sebot kat sini makanya jadilah yang tersebot...

huhu upss lupe nak kenal kan diri
name diberi Syaidatun Naimah bt Mat Desa
nama yang terlahir setelah penat Arwah abah fikirkan, ye la tak prepare name aku sebelum lahir..
yang prepare name aku adelah name lelaki.. huhuhu lawaknye.. mase mak aku Pn Alauyah bt Jamaluddin mengandongkan aku ni ramai ingat aku ni baby lelaki, sebab mase tu mak kuat bekerje.. yeahh cayalah mak... strong women.. huhuhu dulu2 mne ade scanner nk scan jantina aku ni mse dalam perot. tengok2 yang keluar pada tanggal 18 0ct 1989 sekali pompuan da.. hmm jenoh arwah abah cari name baru.. maka terlahirlah name aku syaidatun naimah, syaidatun=cik,puan,(mcm tu kowt aku pun tak tau mksdnye ustzah kte mcm nme2 arab la mcm "saidatina"). naimah= yang lemah lembot,Kenikmatan, halus, lunak..
ni lah aku



maka setelah lahirnya aku kedunie ni.. mak n arwah abah memberi sepenuh kasih sayang n didikan yang cukup untuk aku ni ha.. aku tersangat lah manje dengan arwah abah anak bongsu le katekan dari 7 adik beradik.. tapi sayang aku tak lame dapat kasih sayang arwah abah.. mase aku umur 11 tahun arwah abah pergi tinggalkan kitorang buat selame - lamenye...kitorang satu family sayannnngggggg arwah abah tapi ALLAH lebih menyanyangi die.. kembali lah abah ke pangkuan pencipta  yang maha esa.. hilang lah tempat bermanje aku..mase tu aku lebih rapat ngan arwah abah berbanding ngan mak akak aku yang atas aku lebih manje ngan mak, sampailah sekarang akak aku manje ngn mak..
mne aci aku anak bongsu aku la kne manje huhuhuhu tapi takpe.. tade la kte istilah kte anak bongsu ni anak manje yer...

jadi teruslah aku membesar, pendidikan pertama yang aku dapat sudah tentulah pendidikan dirumah oleh mak n arwah abah huhhuhu.. itu yang tak formal.
secare formal nye pendidikan pertama aku adalah dekat tadika sek.keb haji hassan changkat petai tapah road perak.. owhh ye lupa nak bagi tau, teman ni aslnye orang perak.. kalau mai perak meh la datang kampung tanjung keramat, kampung teman...
okeh sambung balik...  lepas tadika of course la msuk sekolah rendah kan?  make sambung plak dekat sekolah yang same SKHH sek.keb haji hassan, changkat petai tapah road perak...
lepas tamat upsr.. tamat lah alam sekolah rendah..
masuk alam sekolah menengah, aku dapat pendidikan dekat SMKAK huhuhu bukannye sek.men.keb agame kedah yerrr  huhuhu mesti ingat sekolah agame kan? tapi sebenarnye sek.men.keb air kuning, mambang diawan perak jer (n_n)
 

sampai le spm sekolah situ.. make tamatlah zaman persekolahan.. masuk pulak zaman pra u..
dengan keputusan spm yang tak bape sangat, aku ditawarkan ke matrix setahun, dengan kos akaun....
aku dpat  kat kolej matrikulasi melaka LONDANg ,KMM ,  sekejap jer da setahun pejam celik, pejam celik habis da matrik.. alhamdulillah dapat apply U n memang kos yang aku nak pown..
disini lah aku blaja sekarang da nak masuk tahun ke tige da di UUM universiti utara malaysia, sintok..
huhuhu sintok bukan dekat sarawak yer, tpi sintok dekat kedah..
 teringat bile aku kate aku belajar kat sintok kengakawan aku ingat kat sarawak.. heheheheh name pelik ea??

bercerite mengenai kegemaran @ hobi ni.. kalau nak ikotkan banyak yang aku suke
aku suke tido huhuhuhu mase tak tido aku suke lah berjalan jalan dialam maya, alam internet... bosan layan internet.. aku makan heheheh mane tak gemokk eh makan tu hobi ea? bukan keperluan ea? hmm ape2 je lah..
selain tu juga aku suke layan novel... bukan aku ni jiwang.. adela sikit kowt huhhuhu tapi aku suke bace novel ni cos banyak pengajaran kite dapat.. bukan bab2 cinte jer kan realiti  kehidupan banyak la dalam novel ni kite boleh wat pengajaran... selain tu juge aku tersangat lah suke layan muvee huhuhu beshhhh!!
hmm dalam bnyak2 hobi aku tade satu pun sal blaja kan? huhuhu bile aku blaja? biase r time nak dekat exam bwu blaja... macm korang jugak kan kan kan.... (^_^)

hmm itu je la kowt realiti hidup seorang insan bername naimah yang dapat aku story.. huhuhu
kalau ade makenye adelah entri baru.. jangan segan2 tinggalh komen anda yer sebagai pendorong diri ini..(◕‿◕✿) ma kacihhh
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...