~~ I want to do henna!!! ~~

03 December 2010

ha sape ingat lagi iklan U mobile yang ade ' i want to do henna' tu .... ha tak ingat? lyan ar video ni

video



owhh ok  iklan tu tade kene mngene pon ngan entri aku ni..
sesaje nak buat entri pasal inai...
korang tau ape itu inai? @ henna
okeh menurut wikipedia:
"Henna (Lawsonia inermis) is a flowering plant used since antiquity to dye skin, hair, fingernails, leather and wool"  
maklumat lanjut kelik la dekat sini


faham?

memandangkan my next paper lmbt lg,
so mri berfoya2 ini malm.. rasenye tiap2 mlam pon berpoye2 ni hihihih..
okeh aku nak cerite pasal pembikinan inai ni..
entri 'khas' untuk sorang mmber yang gile and obses ngan inai ni hohoho
selalunye inai ni mestila dikaitkan dengan pengantin kan?
ye la bg chantek2 jejari bagi merah2 gitu.. baru la namenye pengantin..
ade jugak inai ni digunekan untuk warne rambut.


tapi sekarang tak semestinye orang yang nak kawin je pakai inai..
and tak semestinye pompuan je yang pakai inai
biase2 pun boley, demam nak kenduri ke, nak exam ke, nak raye ke..
kan incik ismail kan??  ngeeeee (^_^)
aku pun suke pakai inai ni, nampak chantek je kuku ni..
kalau rase2 macm bosan tengok kuku warne putih je pe lagi cari la inai..
tk payah pkai pewrne kuku ye, boleh bawak solat pun...

sekarang mcm2 care boleh dpat inai ni, ade yang inai serbuk, inai tiub @ inai picit
dan rasenye yang jarang nak dpat sekarang adelah... inai pokok..
home made punye... ko petik inai tu ha ko tumbuk2 pastu tempek kat tangan tu..
haaa mcm banyak keje je 
nak buat kan.. ye la sekarang express punye da ade
pakai je mende alah ni 





ha siap la picit2 kaler2 kat kuku.... siap.. senang cepat.. terbaek!!

sekarang aku nak cite 'home made' punye inai
agak banyak sikit kerje nak kene buat yang home made punye.. 
home made punye harusla segar dari ladang..
amik dari pokok ye, bukan teros siap boleh pakai.
kene la buat kerje lebih sikit nak pakai yang segar dari ladang ni..

okeh frst2 harusla pergi ke pokok inai kan
ha kenal pokok inai?  


ha ini la die pokok inai.. time kasih incik google untuk gambar ni..





 lepas tu 
lakukanlah proses petik memetik secukup rase.. 
petik la beberape ranting pokok ni
petik la ikot bape banyak yang nak pakai kan 
petik ke patahkan ea? kalau ranting?? entah.. huhuhu.. 
jangan amik satu pokok suda.. 



okeh ini ghopenye ranting pokok inai setelah diamik dari pokok ye kengkawan... 
bebrape ranting yang menjadi pilihan..



okeh kemudian boleh le kite asingkan daunnye dari ranting tersebot
harusla asingkan senang nak dilumatkan nanti
ha ini la daun2 inai yang da diasingkan..... ade macam daun teh tak??

proses seterusnye harusla nak melumatkan inai tersebot kan..
ade macam2 care boleh nak lumatkan mende alah ini..
gune lesong batu, gune giling ke.. 
korang tau tak giling tu hape? alah yang giling macam tenggiling tu.. 
eh bukan alah giling yang orang gune untuk menggiling cili tu.. 
atau pun penggiling.. ke korang panggil lain mende alah tu? ntah
jarang da nak nampak giling tu.. 
kat umah aku ade seketol itu pun tersemadi je kat dapor.. 
eh ade lagi ke tak ntah? hihihi.. 
okeh pastu gune 'blender' pun boley..
tapi, gune 'blender' ni kene pandai la gune jangan letak banyak air takot cair, 
yela gune blender harusla ade air kan.. susah pulak nak menempek inainye kalau terlalu cair..
susah nak melekat kalau cair..

untuk itu..
aku menggunekan lesong batu.. lebih senang dari gune giling @ penggiling ataupun gune 'blender'..
ha tumbuk la sampai lumat.. tumbuk jela macam korang tumbuk sambal belacan, 
itu pun kalau penah tumbuk sambal la kan...
penat tau menumbuk mende alah ni sampai lumat.. 
walau pun aku hanye menumbuk sekerat jalan pastu my mak pulak yang sambung, 
tetap terase penat ye lenguh2 tangan.. manje terlebey gegedix 
bagi sesape yang tak kenal lesong batu ha ini le namenye lesong batu..


okeh bile dah ditumbuk2 inai ni tadi, make boleh la amik letak le kat dalam satu bekas..
agak2 rase malas amik je  terus dari lesong tu teros tempek kat jari.. agak tk senonoh ar disitu ye..
tumbuk mende alah ni sampai da rase2 agak halus n then boleh tempek kat jari nanti..

nah amik terbaek dari ladang inai yang da siap dilumatkan..



okeh bape banyak perkataan 'okeh' aku da pakai ea? lepastu boleh le menempek inai tu di jari anda ye..
jangan la tempek penuh satu jari pulak.. cukup la ruas pertama dari atas jari tu.. chantekk juge.. nak letak kat kuku saje pon boley.. ikotla masing2 nak macam mane..
ahha tempek sampai jadi begini ghope ye...

kalau rase2 tak reti nak tempek sendiri make suruh la sesape tempekkan.. 
suruh la rumate ke, sahabat baik ke, rakan seperjuangan ke.
mase teman pakai ni teman ade kat rumah.. jadinye my mak la yang jadi mangse kene pakaikan..
ye la sebelah tangan boleh la buat sendiri yang lagi sebelah haruslah suruh mak pkai kan kalau nak buat sepoloh2 jari kan kan kan.. time kasih mak!! hihihi

okeh ini bukan tangan i ye.. tangan my mak selepas menempekkan inai dekat jari-jari chumeel i.. ha baru tempekkan da merah cenggini belum lagi tangan yang kene tempek.. harusla lagi merah..


lepas da tempek inai tu biarkan lah seketike biarkan sampai kering la..
selalunye aku pakai mende alah ni waktu malam n then teros bawak tidur.. 
esoknye tunggu hasil merah ke tak.. ha lepas tu harusla kemas balik inai yang da bersepah2 kat katil ye.. sebabnye inai ni bile die kering selalunye die akan tertanggal sendiri..
mase basah elok je die melekap kat jari.. 
kalau rase tidur agak2 buas @ ganas tak payah la bawak tidor.. 
tunggu je mende alah ni kering sambil2 menonton rancangan kesukaan..
ye la kang bawak tidor kang belum sempat mende ni nak kering habes lak cadar, 

selimut kotor kene mende lah ni.. silap2 muke pon boleh merah tertempek.. 
da tak sedar bile mase tertempek kat muke...
tapi ...orang kate inai kalau tempek kat muke die takkan merah.. 
ntah tak pernah try lak nak tempek kat muke..


sementare nak tunggu kering jangan buas2 ye nanti terusik sikit habes comot nanti..
duduk diam2 kembangkan jari2 anda supaye tak terusik nanti
jadi sebelom nak pakai inai pegi la kencing siap2, 
garu siap2 mane yang gatal...
itu pun klau buat sepoloh2 jari.. kalau buat lime jari je takde masalah la nak garu mane2 yang rase agak2 merenyam gatalnye... biasenye bile da pkai time tu la die rase nak gatal kat mane2...

inai pokok ni berbeze dengan inai express..
inai express ni kene basuh bile die kering baru la die tertanggal die tak tertanggal sendiri
inai pokok ni kene basuh jugak la kesan2 yang tertinggal bile mende tu da kering....


ha tara!!! ini la hasilnye setelah dibukak @ dibuang atau tertanggalnye inai yang da kering tadi..

 haaa.. cube le kengkawan.. bace entri je tak cukup kot.. pengalaman tu kite yang rase sendiri. tak best dengor chegite je kan? eh dengor ke bace ea?.. ke nak tunggu kawin baru pakai?? 
hihi terpulang la.. 
yang pasti pkai inai ni best okehhh tak caye tanye budak ni

sekarang ni agak susah da la nak mencari pokok inai..
dekat kampung aku pun pokok inai yang ade, belakang umah mak cik aku.. 
itu pun da idop segan mati tak mau.. 
sebab tu la sekarang aku pakai yang express punye je.. senang.. 
tapi pkai yang express punye harusla tak same dengan yang tradisional punye..
yang express ni limited sikitt nak buat sepoloh2 jari.. kene la kuarkan kos sikit..
 kene la pegi beli ngan harge RM2.90 .dengan isi kandungan yang limited jugak..
tak macam tradisional free je.. cume keluarkan tenage je sikit

ha pilih la nak gune express ke tradisional??

nak pakai pun kene ade care.. inai tiub ni
warne pun klau silap kaler kat jari jadi belang2 lak klau tak sekate..
jadi nak selamat pakai la dekat kuku je lebih senang nak dikalerkan..
lepastu kaler la berhati - hati macam kite main kaler2 air mase sekolah dulu..

okeh kengkawan.. selamat mencube, try, test ye..



kepade sesape yang berkenaan.. cube teke ni tangan sape? kih kih kih...

2 comments:

Hasrol Nizam said...

tak pernah pakai inai..selalu tgok prg je yg pakai :D


Pendapat anda?
Sakit kepala atau migrain?

yang tersebot said...

nanti nak kawin pkai r kot hihihih

Post a Comment

yang menyebot - nyebot

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...